ULTIMA ORA

Vladimir Putin, discuție telefonică crucială cu președintele Turciei. Care sunt cele șase condiții puse de liderul de la Kremlin pentru a înceta războiul

Turcia a dezvoltat relații bune în decursul timpului atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, astfel că după începerea războiului, președintele turc Erdogan a declarat că va depune toate eforturile pentru a media negocierile de pace dintre cele două țări. În urmă cu puțin timp, liderul Turciei a primit un telefon din partea lui Vladimir Putin, cel din urmă dezvăluind cerințele pe care le are către Ucraina în vederea încetării războiului.

Primele patru cerințe, ușor de îndeplinit

Purtătorul de cuvânt al președintelui turc, Ibrahim Kalin, a fost una dintre persoanele care a ascultat convorbirea telefonică dintre Vladimir Putin și Recep Erdogan. Acesta a dezvăluit pentru BBC care au fost cele mai fierbinți teme abordate de cei doi președinți. Fără nicio îndoială, cea mai importantă temă abordată a fost cea legată de încetarea războiului după acceptarea de către Ucraina a șase condiții impuse de liderul Kremlinului. Potrivit consilierului turc, primele patru nu sunt greu de acceptat, în timp ce ultimele două ar putea pune probleme în fața lui Volodimir Zelenski.

Prima cerință este acceptarea de către Ucraina că ar trebui să fie neutră, nesolicitând aderarea la NATO. De astfel, președintele Ucrainei a recunoscut deja acest lucru.
Există și alte cerințe în această categorie, care pare să fie în mare parte în avantajul Rusiei privind ușurința cu care negocierile ar putea decurge favorabil.

O altă condiție ar fi aceea ca Ucraina să treacă printr-un proces al „dezarmării”, astfel Rusia ar avea siguranța că nu există amenințări ale unui posibil atac. De asemenea, vorbirea limbii ruse în Ucraina rămâne una dintre cerințele de bază ale lui Putin. Pe lista doleanțelor lui Putin se mai află menționată o așa-zisă „denazificare”. Acest lucru ar putea fi considerat jignitor de către Volodimir Zelenski, care este evreu, pierzându-și unele dintre rudele la Holocaust.

Chiar și așa, oficialii Turciei consideră că liderul ucrainean va accepta ușor și această condiție, având în vedere că a putea fi vorba depsre o simplă promisiune.

Care sunt cerințele care ar putea schimba viitorul lumii

Dacă prima categorie de cerințe ar putea aduce pacea la care toată lumea speră, ultimele cerințe ale lui Putin cântăresc destul de mult, iar îndoiala că președintele ucrainean le va accepta este mare.

De asemenea, însuși Vladimir Putin a admis că pentru aceste condiții este nevoie de o întâlnire față în față cu Volodimir Zelenski în care să ajungă cu înțelegerile la un numitor comun. Partea optimisă este accea că președintele ucrainean a spus în repetate rânduri că este pregătit să se întâlnească cu Putin, ceea ce înseamnă noi speranțe privind un posibil armistițiu.

Ibrahim Kalin nu a oferit multe detalii despre aceste cerințe grele, ci a menționat că acestea ar implica statutul Donbasului și al Crimeei, fiind de atfel motivele de conflict principale dintre cei doi președinți.
Astfel, Zelenski ar trebui să accepte să renunțe la teritoriul Ucrainei din est și să recunoască în mod oficial apartanența Crimeei la Rusia.

SURSA

Trimiteți un comentariu

7 Comentarii

Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.


Google | Bing | Yahoo | Yandex